vrijdag 02/08 zaterdag 03/08 zondag 04/08 maandag 05/08 dinsdag 06/08 woensdag 07/08 donderdag 08/08 vrijdag 09/08 zaterdag 10/08 zondag 11/08
Hydrogen Sea Zondag 04/08 21:00

Hydrogen Sea’s derde full album Creature Comforts is een heerlijk frisse en kleurrijke verzameling van nieuwe songs die gaan over de dingen die ons, fragiele wezens, fysiek en mentaal troost kunnen bieden en goed doen voelen. Het album is Birsen en PJ’s eerste samenwerking met producer Luuk Cox en klinkt verrukkelijk licht en kleurrijk zonder de donkerte uit het oog te verliezen. Zoals de tv-schilder Bob Ross ooit zei: “Je hebt donkerte nodig om het licht te laten schitteren.”

Birsen Uçar en PJ Seaux startten in 2012 als duo. In 2016 brachten ze hun eerste album In Dreams uit, gevolgd door twee EP’s Court the Dark (2014) en Symbiosis (2021). Hun meest recente album Automata (2019) schreven en speelden ze samen met bandleden Steven Van Gelder, Joris Caluwaerts en Patricia Vanneste. Gedwongen door (maar ook nogal genietend van) de eenzaamheid tijdens de pandemie trokken Birsen en PJ met hun tweetjes de studio in en schreven ze hun Creature Comforts songs in een zoektocht naar hoop, zachtheid en vreugde in de multicrisissen die we meemaken. Het duo wilde klanken en thema’s onder de loep nemen die ons troost kunnen bieden en goed doen voelen, maar verkent in de liedjesteksten evengoed het mechanisme van instant bevrediging en toxisch consumptiegedrag. Het maken van de nieuwe muziek werd zo voor Birsen en PJ een manier om hun hart te luchten, hun stress te verlichten en hun eigen zenuwstelsel te kalmeren.

Nadat ze in februari 2023 het merendeel van de nummers met hun tweeën in hun studio geschreven en opgenomen hadden, riepen ze de hulp in van veelzijdig talent Luuk Cox. Ze verwelkomden hem in hun creatieve proces, waarna hij het album producete, mixte en het moeiteloos helder, fris en kleurrijk deed klinken.

Na de atmosferische opener Ammonite biedt Hydrogen Sea je al meteen hun eerste zonnige single Candy. Het is een heerlijk verslavend nummer met catchy vocals, speelse drums, gitaar en percussie. De zinderende synths en beat in Wine, Birsen en PJ’s tweede single, komen met een waarschuwing: sommige creature comforts kunnen toxisch zijn als je ze te vaak herhaalt. Dragons start met een wondermooie naaktheid en groeit dan uit tot een weelderige song die je hart sneller doet slaan terwijl Birsen je aanspoort om te blijven ademen, zelfs als er rook en vuur uit je longen komt. Cherry Milk is een uptempo uitnodiging om verder te zoeken dan oppervlakkig genot, om

dat wat onder het oppervlak speelt ook licht te gunnen en met anderen te delen. In Wolves zingt Birsen: “cradle every weird idea”. Het is een zinnelijk oproep om contact te maken met je eigen lichaam en je ware wilde zelf. Met het opwindende en hypnotiserende Mycelium duik je in de troostende psychedelische notie van de eindeloze en allesomvattende onderlinge verbondenheid. Appalachia schildert dan weer een landschap van desolate bergen omringd door de valkuilen van het te lang in de diepte staren, maar wat een geluk als je iemand weet te vinden waarmee je over schijnbaar onoverkomelijke obstakels kunt klimmen! De fluwelen synths en vocals in Watermelon transporteren je naar beeldende butterscotch velden onder sangria getinte hemels. Creature Comforts eindigt tenslotte elegant met het sprankelende en hoopvolle Earth.

PJ en Birsen hopen met dit album al je zintuigen te prikkelen. In de eerste 200 exemplaren van de vinyl uitgave zit wierrookpapier dat je reukzin stimuleert en misschien ook jou troost kan bieden. De weelderig romige textuur van de albumhoes zal daarnaast tot leven komen in een tactiele, ultra limited 3D uitgave waar je zult van willen snoepen.




ook op Zondag 4 augustus 2024
Absynthe Minded 23:00
Günther Neefs 12:30
Belle Perez 15:00
vrijdag 02/08 zaterdag 03/08 zondag 04/08 maandag 05/08 dinsdag 06/08 woensdag 07/08 donderdag 08/08 vrijdag 09/08 zaterdag 10/08 zondag 11/08